Koppning hemma

sked koppning

 

12g kaffe 200g vatten det är grundreceptet för att provsmaka kaffe. Det är grunden för en kaffeprovning. Kallas för cupping eller koppning på svenska och är bästa sättet att smaka av ett kaffe och se hur temperaturer påverkar smaker och lukter.

 

För att starta behöver du en bägare som rymmer ca 2,5 dl vatten

12g bönor som du malen på "mellangrov" storlek ca 1000µm (för er supernördar)

Fyll upp er skål med 2dl / 200g varmt vatten. Desto varmare desto bättre.

 

 

Varmare vatten får mer smaker att utvinnas ur kaffet och det är även då som arom kommer att uppstå närpartiklar i kaffet dunstar ut i luften.

Under detta stadium kan du börja lukta vilka toner som kaffet har i sig.

Vanliga aromer är sött, fruktigt, blommigt , choklad. Går även att dela in det i lukter som, hallon, fläder, jasmin och så vidare men det är beroende av dina referenser i minnet.

 

 

Efter ca 2 minuter tar man två skedar och tar bort silverskal och liknande på ytan och själva koppningen kan börja 🙌

 

 

Du tar en sked och fyller den försiktigt med liten mängd kaffe. Detta är för att inte få med malet kaffe på skeden, det kommer sjunka till botten. Dra in kaffet med stor kraft så att det fylls i hela munnen för att täcka så många smaklökar som möjligt. Efter så doppar du din sked i en skål med vatten för att det ej ska blandas olika kaffen om du smakar av flera samtidigt.

Nu när kaffet är varmt känner du smaker som rostning och "bruna" smaker som choklad. Det kan även finnas vissa toner mot andra smaker men kaffet är fortfarande för varmt för att du ska kunna känna hela paletten.

Är det för hög temperatur på något man dricker så kommer dina smaklökar brännas och du känner nästintill ingen smak men när man kommer ner under 42° så börjar dom riktiga smakerna komma fram. Men en stor del av aromerna från kaffet börjar avta då vattnet har sluta ånga.

 

 

När du kommer ner i temperatur kommer många smaker att växa. Här kan du känna mer av undersmaker som kaffet kan ha som bär, frukt, blommigt och nötter.

fortsätt smaka av under tid tills du känner att kaffet blivit bäskt (över extraherat)

Bönor av högre kvalitet kommer smaka bra även vid låga temperaturer.

 

 

Kul sak att testa och väldigt bra för att träna sig att bli bättre på kaffe och smaker.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända