Kaffets resa från planta till kopp

Varje böna till kaffet ni dricker har rest långt och haft en lång tid på sig att växa upp och mogna. Finns 2 huvudarter som det brukas nämnas när man pratar brett om kaffe det är Arabica samt RobustaArabica står för ca tre fjärdedelar av världens produktion av kaffe. Arabica är också lite svårare att odla än Robusta då den vill växa högre upp, mellan 1000-2000 meter över havet, medans Robusta växer kring 100–700 meter över havet. 

Kaffe växer runt ekvatorn i länder som Peru, Brasilien, Etiopien, Indonesien detta område brukar kallas kaffebältet. Likt vin har olika områden olika karaktäristiska drag beroende på jord, klimat samt odlingskulturer. Kaffet kan smaka olika från år till år. Kaffets ursprung kommer från Etiopien sen har plantan fraktas runt jorden till nya länder och det blev en stor industri av det. 

Allt börjar med en frö som planteras och som sakta växer upp till en buske. Det tar ca 5 år innan busken börjar producera egna bär. Likt jordgubbar mognar bären i olika takt. Vissa är gröna, vissa är röda och vissa är övermogna. Därför är det viktigt att ha plockare som bara plockar de bär som är perfekt mogna för att få en jämnare kvalitet och därför handplockas alla bär.

Kaffebär

Bäret är uppbyggt av ett ytterskal, fruktkött och skyddande sockerlager runt  fröet. I majoriteten av bönor finns det två stycken bönor. För att få bort de olika lagren finns det lite olika tekniker. 

Vanligaste processtekniker

Natural - Den tekniken går ut på att lägga ut bären på en platt yta för att låta bäret torka tills fruktköttet ramlar av vilket tar ca 2-4 veckor i solen. Då är det viktigt att vända bären ofta så att det inte möglar och blir förstörda. Det krävs mycket arbete och stor yta. Det finns även stor risk att delar skörden blir förstörd och möglar.

 Tvättat kaffe - Först får bären hoppa ner i en stor pool där de mogna bären sjunker till botten och de defekta bären flyter på ytan. Efter detta steg åker bönorna oftast in i en maskin som sorterar bort de hårda bönorna från fruktköttet. Bönorna som kommer ut har då kvar sitt sockerlager och för att få bort detta låter man bönorna ligga i en vattentank och fermenteras. Efter detta så kan man tvätta bort det skyddande skalet.

Nu ska bönorna sorteras efter storlek, densitet, färg och bönor med defekter kasseras. Efter en torkning är bönorna redo att läggas i säckar och skickas runt jorden med båt.

Rosterier

Rosterierna köper in det kaffe de är intresserade av, antingen direkt från producenten eller från företag som jobbar som mellanhänder.
Nu har kafferostarna fått hem sina bönor som är gröna och hårda som stenar.
De planerar hur mycket de vill rosta och hur kaffet ska användas. Programmerar in hur deras värmekurvor ska se ut för att få ut den smak de vill ha. Under detta steg så blir bönan ca 33% större, de blir mer porösa, vatten dunstar, sockret i bönan blir karamelliserad och de ändrar färg.
Luftflöde, sockermängd, fukt, hur fort bönorna blir varma är några av sakerna att hålla koll på under rostningen. Därför måste rostaren ha full fokus under hela processen.
När rosterierna ska rosta sitt kaffe finns det de som gör små batcher och rostar för att få ut unika smaker från varje kaffe. Eftersom det är så stor variation i smaker som kan komma ut kan olika rostningar smaka olika. Dessa rosterier köper ofta in sitt kaffe till högre pris och har ofta utskrivet mer fakta kring kaffet som vilket område i vilket land kaffet kommer ifrån, vilken växthöjd och processtekniker.
Större rosterier rostar ofta kaffe hårdare för att få jämnare smakvariation i slutprodukten, så att kunden ska köpa en produkt som alltid smakar lika. De gör de även för att dölja defekter och detta gör även att de kan köpa lägre kvalitet på råbönorna.
Det finns oändligt med variationer som spelar roll i hur din morgonkopp smakar.
Allt kaffe har en historia och speciella drag. Är otroligt många arbetstimmar bakom ditt morgonkaffe och som många andra bönder får dom inte nog betalt för allt arbete som har lagts ner i produktionen. Köp bra kaffe men så få mellanhänder som möjligt från små rosterier som verkligen får ut det bästa ur bönan ❤️☕️
Ditt kaffe blir aldrig bättre än råvarorna du använder

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända